От къде идва изразът 'Слагам рога'?


В днешно време във връзка с моралния упадък на обществото ни често може да чуете че някой "слага рога" на друг, но от къде именно се е зародила тази фраза и защо точно рогата са символ на неверността?

Дефиниция:

Слагам рогаИзневерявам на съпруга си / Прелъстявам съпругата на някого.
Изразът идва от английски ("cuckold") и е доста древен - употребата му е регистрирана още в сатирична поема от 13 век. Среща се и в произведения на Шекспир и Чосър.

Произход:

Легенда 1


Съществуват няколко теории за произхода на израза “мъж рогоносец”. Според най-разпространената от тях изразът се е появил във времената на викингите - моряци, мореплаватели, странстващи рицариВойните с рогати шлемове прекарвали по-голямата част от годината по море, на борда на техните прословути „викингски” кораби - дракари. С тях те преследвали и безжалостно нападали разни несретници от други племена и народи, върху които изливали натрупаната си (поради сексуална фрустрация) агресия.  Тъй като  напускали задълго жените си‚ а те в тяхно отсъствие се забавлявали с останалите в селището мъже и заради огромните рога на шлемовете им, тези жертви на неверността били наречени рогоносци.

Легенда 2


Друга популярна легенда е свързана с кръстоносните походи, когато тръгващите да освобождават Гроба Господен са уковавали съпругите си с девствен пояс. Металното приспособление се е заключвало с катинар и позволявало свободно уриниране, но не и секс. Излишно е да се казва, че ефектът е бил нулев, тъй като лесно може да се направи нов ключ. Не случайно именно тогава се ражда и определението "рогоносец". 

Съгласно легендата една палава съпруга на кръстоносец намерила ковач, който да я освободи от пречещото й желязо, чийто катинар бил във формата на глава на сърна, с уговорката, че когато дойде време ще го монтира обратно на мястото му. Когато научила, че мъжът й е оцелял в пясъците на Палестина и благополучно се завръща, тя побързала да възстанови съоръжението. Само че верният й майстор железар забравил каква точно била формата на катинара и го направил с глава и рога на елен. Когато скандалът избухнал с пълна мощ, невярната дама се опитала да успокои вбесения си съпруг с обяснението, че докато отсъствал, сърнето е пораснало...

Легенда 3


По време на управлението на император Андроник Комнин в древна Византия, е било използвано в следното правило: На съпрузите на жените, с които императорът е имал любовна връзка, се разрешавало да ловуват в кралските гори и имоти, където се държали много екзотични животни. По това време тази привилегия, била много търсена. Вратите на домовете, където живеели такива 'щастливи' семейства се украсявали с еленови рога, което било особен знак за почит. Интересно разбиране за почит. 

Легенда 4


„Слагането на рога” се свързва и с размножителния период на елените – при който след ожесточен двубой между двама мъжки, победителя получава женската. Често обаче докато два могъщи елена с огромни рога се бият, млад елен с малки рога, който не може да блесне в битка, може да се съвокупли със стоящата настрана женска. Накрая  двата биещи се елена 'остават' със своите рога,
а невярната дама вече е оплодена от по-слаб съперник.

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?