Защо казваме "Честито "на патерици"?


    Когато поради някаква причина забравим рождения или имения ден на наш приятел или познат, на следващия ден го поздравяваме с думите „Честито на патерица!“. Изразът е широко познат и употребяван в ежедневието ни, но повечето от нас не знаят как се е появил.

    Историята на поздрава води началото си от стар български обичай, наречен "Светец". Той се чествал в далечното минало и бил посветен на най-видния човек в семейството (стопанинът/главата на семейството), който, според вярванията, след смъртта си се превръщал в дух-покровител на дома и рода. Вярва се, че той има чудодейна сила и закриля дома и неговите членове.
Празникът се чества в деня на християнския светец с името на духа-покровител на къщата (Ако стопанинът е Георги се пранува на Свети Георги). Това е първообразът на съвременния Имен ден, който в миналото не е бил познат.  В деня на светеца цялото семейство 
се събира и се приготвя специална празнична трапеза.

    Денят след празника пък се нарича „Патерица“ и се смята, че тогава светецът-покровител вече си е отишъл, но в дома е останала патерицата му, с която се е подпирал.  По този повод отново се устройва угощение, макар и по-скромно. От този обичай е останал изразът, който днес употребяваме – на патерица, т.е. на другия ден, непосредствено след имения ден на някого.

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?