Христофор с глава на куче


В православния свят има икони, които не се показват публично. Една от тях се съхранява в средновековният храм “Света Петка” в Брезник - иконата на Свети мъченик Христофор Песоглавец, който е изобразен с кучешка глава. Това е и едно от малкото места на Балканския полуостров, където иконата може да се види в този вид.

Свети великомъченик Христофор-Песоглавец е един от първите светии на християнския свят, най-почитаният сред истинските вярващи. Историята на този мъченик е загадъчна и необикновена.

Народът на Песоглавците

Кинокефалите, или песоглавците, за първи път са описани като народ от античните историци и пътешественици. Те се споменават в трудовете на Херодот, Плиний Старши, Хезиод. Историците ги описват различно, но всички са единодушни, че този народ, който не прилича на обикновените хора, живее в Скития, Индия, Етиопия и Либия.

Сред християнските автори пръв разказва за песоглавите Андрей Първозвани, който в своите мисионерски скитания по границата на съвременния Иран и Пакистан среща племе от хора-кучета. 

В качеството на още един довод може да се приведат записките на пътешественика Марко Поло, който по време на своите странствания, среща в Централна Азия племе киноцефали. Това били нормални хора, не били смесица от хора и кучета. За да направят външния си вид страшен, те прерязали устата си, за да заприлича тя на огромна паст и заостряли с точило зъбите си.(?!) Освен това кинокефалите бинтовали черепа на бебетата, за да го деформират и да приеме той по-удължена форма. Поло твърди, че тези хора изглеждали страховито и приличали на мастифи.

Как Христофор е станал светец?

Христофор имал гигантски ръст, могъщо телосложение, невероятна сила и много свиреп вид с  кучешката си глава. Той наричал себе си с името Reprev(„бездомник“ или „отхвърлен“) и вероятно е бил представител на народа на песоглавците.

По какъв начин езичникът с глава на пес става един от най-почитаните светци в Европа? Една от версиите е, че веднъж, докато пресичал пустинните земи, Репрев видял буен поток, до който стояло малко момче. Момчето помолило пътника да го пренесе през реката. Взел го той на рамото си и нагазил в реката, но тялото на момчето ставало все по-тежко и по-тежко. Уплашил се да не се удавят и му се сторило, че носи целия свят на плещите си. Като усетило съмненията на Репрев, детето му казало смело да върви напред и му разкрило, че е Христос и че тежи така, защото носи в себе си всички грехове и тегоби на човечеството.

На другия бряг Иисус покръстил Репрев и му дал името Христофор, което значи „носещ Христос“. Христос му наредил да се върне обратно и да забоде пръчката си в земята и му казал, че тя ще се раззелени и ще цъфне. Когато Христофор се събудил на сутринта видял, че от пръчката наистина е израснало палмово дърво с плодове.

Поради тази история светията най-често е изобразяван носещ младенец и държащ памова клонка. Оттогава Св. Христофор се счита за покровител на онези, които извършват трудна работа или тръгват по дълъг и труден път.

 

Как изобразяват светеца днес?

Повечето правоверни християни, когато видят икона на Св. Христофор, пламват от възмущение, понеже предполагат, че това е фалшификат, който е изографисан, за да оскверни вярата им.


През 1722 г. Светият Синод издава забрана за изобразяването на Христофор „с глава на куче“, защото „ това противоречи на самата природа, история и истина“Оттогава старите икони с Христофор Песоглавец били унищожени или прерисувани, така, че да му придадат човешки облик. Днес изобразяват Св. Христофор като благообразен старец с рунтава брада, който държи в ръцете си или на плещите си младенеца Христос. 

Кучеглавият образ се е съхранил само във фреските на старообредните черкви и върху някои исторически артефакта в музеите. Но на старите икони лицето на Христофор остава непроменено, с кучешка глава и от това той не става по-малко почитан от православните.

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?