Що е то Великденски заек?


Великденският заек е традиционен символ в католическата култура, но в последните години той смело навлезе и стана особено популярен великденски символ и в православния свят.  Какво обаче търси пухкавия дългоушко насред украсата от шарени яйца и пиленца?

Легенда №1

Според някои вярвания Великденския заек се е появил още през XIII. век, в района на днешна Германия. Там в чест на богинята на плодородието, всяка пролет се организирали пищни тържества. Според легендата голяма красива птица била дясната ръка на богинята. Един ден обаче птицата неочаквано се превърнала в див заек. Новопоявилото се животно било в тяло на заек, но си останало с душа на птица и продължило да прави гнезда и да ги пълни с шарени яйца. 

Германските емигранти пренесли тази легенда до Пенсилвания, САЩ около XVIII. век. И от уста на уста, из континента се разнесла легендата за див заек, който снася шарени яйца, когато се запролети. В нощта преди Възкресение той обикаля домовете на хората и скрива яйцата в предварително украсени и подготвени от децата гнезда (най-често от стари шапки, днес заменени от кошнички)


Легенда №2

Според друго поверие, когато водели Христос към Голгота, за да бъде разпнат на кръст, в тълпата бил и Симеон от Кирина с двете си деца. Единият му син - Руфус имал със себе си зайче. Внезапно кръстът паднал на земята и смачкал животинчето. Трогателният плач на момчето накарал Исус да се обърне и въпреки мъките си докоснал мъртвото зайче, като му направил кръстен знак. То в миг оживяло и побягнало. Когато вечерта учениците отишли да приберат тялото на Спасителя, зайчето стояло под кръста на разпнатия Христос със зачервени от сълзи и скръб очички. Това зайче хората кръстили Великденски заек.


Легенда №3

Според друга легенда пък, появата на зайците на празника се свързва с английското наименование EASTER, което произхожда от името на саксонската богиня на луната - EOSTRE. А някои древни художници от Далечния изток, изобразявали луната с тичащи по нея зайци, незнайно защо.


Без значение какъв е произхода на пухкавелко, вълнението на дечицата около появата му на Великден е също толкова голямо, колкото и това към Дядо Коледа. Макар мнозина да отричат Великденския заек, тъй като е смятан за езически символ, днес той е още един начин да направим Великден по-весел и усмихнат.

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?