Мишкин ден е!

На 27 октомври православната църква отбелязва паметта на Свети Нестор, а според народния фолклор днес е Мишкин ден. Обикновено Мишите дни са от един до три дни (по-рядко седем) и  се празнуват в чест на мишките, за да не правят те пакости по храната, дрехите, зърното. Освен по време на ритуалите на Мишкин ден думата "мишка" не се произнася, за да не мислят мишките, че ги канят у дома.

По обичай на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазва с кал или тор огнището и пода на зимника. Вярва се, че по този начин се „замазват“ очите на мишките и те остават слепи през годината.

На този ден се препоръчва да не се работиДнес жените не трябва да шият или да пипат остри предмети като ножножици, куки и игли, за да не окосят мишките посевите с острите си зъби. Изключение се прави само когато стопанката шие върху парче плат, за да зашие устите на мишките, след което го хвърля в огъня.

В някои краища на Българи се омесва обредна пита за мишките. Преди да се опече питката, трябва да се украси с котешки лапи, а след като е готова - да се намаже обилно с мед.

Мишкина сватба

Когато имало много мишки в селото, правили „Мишкина сватба”. При нея две жени с еднакви имена намират мъжка и женска мишка, преобличат ги като младоженци, завръзват ги една за друга в кошница и ритуално да ги венчаят. Под съпровод от сватбарска музика цялото село изпраща младоженците. След сватбата ги пускат в гората, вярвайки че останалите мишки от селото ще ги последват.

*В Източна Тракия Мишите дни се отбелязват в деня на Света Катерина 24 ноември. В Западна България се наричат още Пога̀нци, а в Югозападна България - Мишовѝна.

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?