Какво представлява лампата на Джак и защо в миналото тиквения фенер се е правил от ряпа



Хелоуин (Halloween) e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорещите страни. Празникът се връща към традициите на древните келти на Ирландия и Великобритания, които вярвали, че животът се заражда от смъртта.  Келтските племена разделяли годината на две части - зима и лято. 31 октомври при тях е смятан за последния ден от годината. Така и празникът за Нова година за келтите и бил в нощта на 1 ноември. В тази нощ, според древната вяра на келтите, световете на живите и мъртвите отварят вратите си, при което жителите на другия свят си проправят път към Земята. Келтите наричали тази нощ Самхейн

Костюми

За да не станат жертви на духове и призраци, келтите гасили огъня в огнищата си, след което се обличали в животински кожи и глави, стремейки се да изглеждат възможно най-страшно, за да плашат привиденията и се събирали около огньове на улицата, за да принесат в жертва животно. След жертвоприношението хората взимали от свещения огън и го пренасяли в къщите си, за да запалят огнището. Вярванията довели и до ритуалната практика за скитане в тъмното в костюми на вещици, духове, демони. По този начин границата между живота и смъртта се размивала и те се сливали в едно. 

Номер или лакомство (Trick-or-treat)

Келтите също така вярвали, че душите на мъртвите страдат от силен глад в този ден и трябва да бъдат наситена с „почерпка”. В противен случай духовете ще си отмъстят чрез хитрости и проклятия. От там води началото си и днешният обичай „Номер или лакомство, според който децата обикалят от дом на дом, преоблечени в страшни костюми, за да събират бонбони и други лакомства с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.
Петдесет процента от малчуганите предпочитат да получават шоколадови бонбони за Хелоуин, 24 процента - нешоколадови, а 10 процента - дъвки.

Тиква

Основният символ на празника Хелоуин е тиквата, която наричали още Jack Lamp (Лампата на Джак). 

Има ирландска легенда според която, ковач на име Джак със склонност към злодеяния и алкохол на два пъти е измамил дявола. Когато умрял, му били забранени и раят, и адът. Но демонът се смилил над Джак и му дал въглен от жарава, за да запали фенера си, докато се скита между двете места завинаги.

Лампата на Джак се прави от тиква, в която е изваяно зловещо усмихващо се лице. Върху тиквата или в нея се поставя запалена свещ. За първи път "лампата на Джак" се появява в Обединеното кралство, като за фенера са използвани различни зеленчуци и плодове. Смята се, че фенерът, оставен в Деня на светиите в близост до къщата, ще отблъсне от него злите духове. Когато традицията за празнуване на Хелоуин се разпространява в САЩ, фенерите започват да се правят масово от тикви, защото са по-достъпни и по-евтини. Произходът на този обичай може да се намери в древните ирландски и британски традиции на рязане на лица по плодове и зеленчуци по време на различни ритуали.


Име

Някои от ритуалите в празнуването на Хелоуин са се считали за предателство на християнската религия и Господ – като например преобличането като мъртъвци, броденето в тъмнината в ритуални костюми. Затова и християнската църква се бори дълго време с тези обичаи. През осми век тя превърнала "Самхейн" в Ден на Вси Светии (All Hallow's Eve) от където идва и днешното име Хелоуин (Halloween). Езическият празник не само оцелява, но също така неразделно се слива в общественото съзнание с празника на църквата.

Хелуин в България

"За" и "против" празнуването на Хелоуин в България се превръща във вечен спор в края на октомври всяка година. Тук той се отбелязва единствено за забавление, но това все пак показва, че западната култура навлиза с пълна сила и при нас, което не се харесва на мнозина.

В България денят на Всички Светии се чества в Русалската седмица, в първата неделя след Света Петдесетница. Тогава според вярванията на земята слизат русалките. Според поверието това са души на девойки и млади родилки. Те са зли сили, вредоносни за човека същества, но едновременно с това донасят на земята плодородието и раздават влага.

Друг изцяло български обичай, който много напомня на Хелоуин е кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.


Хелоуин се празнува в голям мащаб в САЩ и Канада, където е най-популярен. Въпреки факта, че американците празнуват Хелоуин повече от два века, празникът не е официален, но той е вторият най-комерсиален празник след Коледа. Американците харчат над 2 млрд. долара за костюми и още 4 млрд. за за бонбони и сладки изделия за този ден.

* Част от картинките са взаимствани от iStock/Getty Images

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?