От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?


Пращам за зелен хайвер - Излъгвам, заблуждавам, измамвам някого за нещо


„Пращам за зелен хайвер“ се употребява в смисъл на „изпращам някого за нещо напразно“, „пращам го за нещо, което не съществува“.

Както знаем хайверът е популярното наименование на яйцата на рибите.  Познати са черен, червен и други видове хайвер, но не и зелен.

Откъде обаче се е зародило въпросното съчетание?

Може и да се изненадате, но изразът се базира на българска народна приказка. В нея се разказва за жена, която имала любовник. Тя искала да остане повече време насаме с него, затова започнала да крои план да отпрати  мъжа си от къщи за възможно най-дълъг период. Мислила, мислила и накрая ѝ хрумнал следният план: престорила се на много болна и казала на съпруга си, че единственият лек, който бил много рядък и трудно откриваем, но може да я излекува е именно зелен хайвер.


Любопитно

Интересн факт е, че зеления хайвер всъщност съществува! Съществува, и то съвсем истински, а не продукт на съвременната хранително-вкусова индустрия и плод на лабораторни химически опити. Зеленият хайвер е разпространен в Русия и се добива от рибата мойва, която живее в Арктическия океан и северните части на Атлантическия и Тихия океан.

Така този новооткрит факт може да прати добре познатата ни българска фраза „Да пратиш някого за зелен хайвер” да прашасва в историята.

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?