Защо боядисваме яйца на Великден?

Боядисването на яйца е една от най-разпространените великденски традиции по цял свят. Този цветен обичай събира цялото семейство заедно, предизвиквайки всеки да разкрие въображението си и да боядиса най-уникалното яйце.

Какъв е обичаят?

Великденските яйца се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък или Велика  събота преди Великден. Задължително първото яйце се боядисва в червено. С него се чертае кръст върху челата на децата за здраве. С него се подменя яйцето от миналата година, което е престояло, за да носи здраве и благодат на семейството. 

Консумират се в навечерието на Великден и през седмицата след това, заедно с козунак. Според обичая сред тях се определя борчаг, като яйцата се чукват, за да се види кое е по-издръжливото.

Защо яйца?

Символика на пролетта

Яйцата са символизирали раждането на нов живот и са  били чудесен начин да се отпразнува краят на зимата и идващата пролет. 

Символика на възкресението

Според народните вярвания твърдата черупка на яйцето символизирала запечатаната гробница на Христос, а  пропукването на яйцето символизирало Неговото възкресение.

Символизмът на прераждането и идването на нов живот е една от причините традицията с боядисването на яйца да пасне идеално на Великден. 

Какъв е символът на червеното яйце?

Мария Магдалена и червеното яйце

Преданието разказва за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий с думите „Христос е възкръснал". Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено". Но още преди да завърши думите си, яйцето, което тя носела като дар, се обагрило в червено. Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце, а червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Божията воля

Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Христовата кръв

Според трета легенда, боядисването на яйца идва от Дева Мария, майката на Исус. Тя е присъствала на разпъването на сина на кръста и е носела със себе си яйца. Стичайки се върху яйцата, кръвта му ги обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

Цветните яйца


 Според друга версия, Дева Мария е плачела, молейки войниците да не бъдат толкова жестоки със сина й, подкупвайки ги с яйца. Сълзите й падали върху тях, създавайки блестящи петна по черупките им. От там идва и традицията яйцата да се правят шарени.

Синият цвят символизира непорочност, виолетовият - кръста, зеленият - Христовите ученици, а жълтият - Бог.

Най-популярни природни бои


И докато днес имаме най-различни техники, с които да направим от едно яйце цяло произведение на изкуството, в миналото никак не е било така. Нашите баби са използвали за тази цел отвари от различни билки. Ето и някои популярни естествени оцветители:

  • Червено - червено цвекло, сок от нар, червени боровинки
  • Синьо - черни боровинки, варени листа от червено зеле, касис
  • Жълто - варени кори от лимон и портокал, стрита куркума, цвят от лайка
  • Зелено - сварен спанак, магданоз, обелки от зелена ябълка
  • Оранжево - моркови, люспи от лук
  • Кафяво -  кафе, орехови черупки
  • Лилаво - червено вино, сок от грозде, цвят от люляк, цвят теменужки
  • Сив - цвят от бъз


Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?