Непознатата история на шопската салата

 

Шопската салата е емблематична за българската кухня. Една от първите думи, които чужденците научават, е именно трудната за изричане "Шопска салата", което по традиция е първото, което опитват, когато дойдат в страната ни.

Представлява салата от нарязани домати, краставици, сурови или за предпочитане печени чушки, кромид лук, пресен магданоз и настъргано или натрошено бяло саламурено сирене и се подправя със сол, оцет и олио.  

За пръв път срещаме термина "Шопска салата (лютеница)" в готварска книга от 1940 г.и като на практика това е рецепта за лютеница и няма нищо общо с познатата ни от години "Шопска салата". Шопската салата е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант „Черноморец“ в известния в соцвремената курорт „Дружба“ (днес „Свети Константнин и Елена“). Първоначалният и вариант съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето. През следващите години рецептата търпи поредица модификации – през 1970 г. има познати четири варианта на шопската салата – с лук и сирене; без лук и със сирене; с печени чушки и със сирене; с люта чушка и със сирене. В началото на 1970-те години печените чушки и настърганото сирене се налагат като задължителен елемент от салатата. Първоначално шопската салата се сервира в заведенията на „Балкантурист“. През 70-те и 80-те години Шопската салата става толкова популярна сред чуждите туристи в България, че се превръща в национален кулинарен символ.

Смята се, че името Шопска салата идва от региона Шоплук, разположен в България и Сърбия, въпреки че той е планински и там не се отглеждат зеленчуци. За хранителните навици на шопите не се знае много, освен историята за шопа, който в един магазин пробвал сапун и когато се появила пяна по устните му, казал: „Пени се не пени, пари струва, ще го ям”. Предполага се също, че е наречена Шопска заради настърганото отгоре сирене - шопите са били известни с белите си носии. 

Това е и патриотичната салата, тъй като и цветовете на самите съставки напомнят българския трикольор – бяло, зелено, червено.

Уникалният вкус, който се получава при смесване на иначе контрастните вкусове на зеленчуците, лука и сиренето, са оценени както у нас, така и в нашите съседки Сърбия, Македония и Румъния. Вариации на Шопската салата могат да бъдат открити в гръцката, чешката, унгарската и дори в американската кухня, а в Словакия я сервират със захар.

Коментари

Популярни публикации от този блог

От къде идва изразът 'Слагам рога'?

От къде идва изразът "Вдън гори тилилейски"?

От къде идва изразът "Пращам за зелен хайвер"?